Keď som bol polroka v Grécku, ich kuchyňu som si zamiloval. Doteraz nerozumiem, prečo je talianske jedlo vo svete také známe a grécke je v jeho tieni. No dobre, rozumiem, môže za to pizza a cestoviny, ale je škoda, že na Slovensku je iba niekoľko málo tavern, zatiaľčo kúsok Talianska nájdete pomaly aj v kolibe.
Miloval som hlavne taverny v malých dedinkách, v ktorých vedeli všetci iba po grécky, a keď ste mali chuť na víno a chceli si ho objednať. Nikto vám nerozumel, aj keď ste to skúsili od vína cez wine až po bino. Niet sa čomu čudovať, po grécky sa víno povie „krasi“.
Ale nie o alkohole, o jedle som chcel. Chutilo mi všetko – gyros, moussaka, souvlaki, ale zamiloval som sa do stifada.
Čo je stifado
Stifado je dusené mäso v paradajkovej omáčke s malými cibuľkami. A prečo sa to celé volá „stifado“? Lebo toto slovo má pôvod v taliančine – stufato. To v preklade znamená „dusené“. Aké jednoduché, však? A presne také je aj toto jedlo.
Najkrajšie na tom všetkom je, že recept na pravé grécke stifado neexistuje. Nieže v každom regióne Grécka ho robia inak, oni ho robia inak v každej rodine. Začína to výberom mäsa – mne najviac chutilo to z hovädziny, no v rybárskych oblastiach ho robia aj z chobotnice, veľmi populárne je aj z kozy, králika či diviaka. Výnimkou nie je ani stifado z kuraciny, ale to sa mi nepáči.
Receptov na stifado je nekonečno. Vidíte? Už teraz máte prakticky 7 rôznych receptov a to ste len obmieňali mäso. Niektorí Gréci ho varia čo najjednoduchšie – paradajky, soľ, korenie, cibuľky a mäso. Iní do neho priadavajú pomaranč, ríbezle či škoricu. To je ďalších milión rôznych variant.
A ako chutí mne najviac?
Čo budete potrebovať na stifado
- 1,5 kg hovädzieho zadného (alebo chobotnice či diviaka)
- 0,5 kg malých cibuliek (môžete použiť šalotku, ak nemáte, pokojne nakrájajte obyčajnú cibuľu na
- veľké kocky)
- 5 olúpaných paradajok
- 3 PL paradajkového pretlaku
- extra panenský olivový olej
- morská soľ
- čierne korenie
Marináda
- 1,5 dcl červeného vína (ideálne grécku odrodu mavrodaphne – sýte a sladšie červené víno)
- 4 PL červeného vínneho octu
- 1 PL celého nového korenia
- 1 celá škorica
- zopár klinčekov (povedzme 5)
- 4 bobkové lisy (ak nie sú čerstvé, stifado sa nezblázni a ja tiež nie)
- 0,5 PL sušeného oregana
- 3 strúčiky cesnaku
Recept na grécke stifado
- Mäso umyte a nakrájajte na veľké kocky, ešte väčšie ako do gulášu.
- Cesnak nakrájajte a všetky ingrediencie na marinádu zmiešajte vo veľkej mise.
- Mäso nechajte marinovať aj 24 hodín.
- Vo veľkom hrnci si rozpáľte olej a osmahnite cibuľky, kým nebudú mäkké.
- Cibuľky vytiahnite z hrnca, vložte doň mäso a smažte ho kým nie je hnedé. Pozor! Bez marinády.
- Paradajky stiahnite z kože (najlepšie tak, že ich oblejete vriacou vodou a vzápätí ochladíte studenou), nakrájajte ich na kocky a pridajte do hrnca k mäsu.
- Pridajte 3 PL pradajkového pretlaku, poriadne posoľte (marinádu ste nesolili, tak sa toho nebojte), okoreňte, pridajte marinádu, cibuľky a zalejte vodou tak, aby bolo mäso ponorené.
- Varte dlho, dlho, dlho. Niektorí Gréci varia stifado aj 12 hodín v tlakovom hrnci. Ja ho zvyknem variť 4 hodiny.
- Podávať môžete s čerstvým chlebom, ryžou alebo vaječnými cestovinami. Ja mám najradšej chlieb pokvapkaný olivovým olejom, posypaný oreganom a chvíľu zapečený v rúre.
- Kalioreksi, ako by povedali Gréci.
2 komentáre