Je to podobné ako s originálnym receptom na pravú taliansku pizzu. Jednoducho neexistuje. Pravé belgické waffle to majú navyše ešte zložitejšie, sú dokonca oficiálne rozdelené na dva typy – jedny pochádzajú z mesta Liege, tie druhé priamo z Bruselu. Ak ste mali možnosť ochutnať ich, určite tú gastronomickú drámu z chuťových pohárikov tak skoro nedostanete.
Waffle z mesta Liege sú z tuhšieho kysnutého cesta s väčšími kúskami cukru, ktorý vo wafflovači skaramelizuje. Belgické bruselské waffle sa vyrábajú z tekutejšieho cesta, po upečení sa pocukrujú alebo polejú čokoládou. Alebo oboje. Ja mám ešte jeden recept, na jednoduché waffle bez kysnutia, čo oceníte najmä vtedy, ak sú už všetci hladoši hore a čakajú na raňajky.
Belgicko je okrem wafflí známe aj kvalitným pivom, čokoládou a perfektnými hranolkami, ktoré môžete ochutnať aj na Slovensku, napríklad v Orbis Street Food v Bratislave. Belgické waffle tiež, napríklad v La Maison des Waffles, nie je však nič lepšie, ako vychutnať si víkendový brunch v teplúčku a pohodlí svojej kuchyne. Ak nie ste úplne mešuge, podobné belgické waffle si naozaj dokážete urobiť aj sami doma. Potrebujete však wafflovač. Nie je to veľká investícia, no keď ho raz budete mať doma, určite naň v kúte nebude sadať prach. Domáce belgické waffle sú prudko návyková záležitosť.
Recept na pravé belgické waffle
Potrebujete:
- 500 gramov hladkej múky
- pol balenia sušeného droždia
- lyžicu cukru
- 600 ml plnotučného mlieka
- 250 gramov masla
- 3 vajcia
- štipka soli
Postup:
Najskôr si pripravte kvások. Do teplého mlieka (nie horúceho, inak by ste zabili kvasnice) nasypte cukor a kvások a premiešajte. Nechajte chvíľku na pokoji, potom pridajte múku, soľ a nechajte odstáť 30 minút. Následne pridajte rozpustené maslo vychladené na izbovú teplotu a premiešajte. Na záver, tesne pred pečením pridajte sneh z bielkov, žĺtky môžete odložiť do chladničky, tie potrebovať nebudete. Šupnete ich do nedeľnej praženice, napríklad. Wafflovač si potrite maslom a pečte waffle do karamelova, závisí od vášho wafflovača, koľko to bude trvať – u nás sú to asi 4 minúty.
Do rúry vyhriatej na 50 stupňov vložte keramický pekáč a upečené waffle takto udržujte teplé, až kým neurobíte všetky. Brunchujte potom všetci spolu, lebo to je láska!
Jednoduché a rýchle belgické waffle
Nebola by som to ja, ak by som nemala rôzne vylepšenia, tento recept nájdete aj na mojom foodblogu Suzie pečie s láskou. Narozdiel od belgických wafflí nepoužívam kvások a namiesto mlieka tam šupnem šľahačku.
Potrebujete na 8 kusov:
- 200 gramov masla
- 300 gramov hladkej múky
- 150 gramov cukru
- 4 vajcia
- 250 gramov šľahačkovej smotany
Postup:
Maslo, cukor a vajcia vyšľahajte do peny. Zapnite wafflovač, nech sa rozohreje. Do maslovej zmesi pridajte šľahačku a nakoniec múku. Približne 2 lyžice zmesi vložte do wafflovača a pečte waffle. Ja ich mám najradšej s arašidovým maslom, nutellou a banánmi a šľahačkou. Alebo so škoricovým cukrom len také samotné.