Warning: Declaration of W3TC\DbCache_Wpdb::prepare($query, $args) should be compatible with wpdb::prepare($query, ...$args) in /nfsmnt/hosting2_2/a/6/a61a4c52-6875-4c26-9d14-071c6b565a34/travelissimo.sk/web/wp-content/plugins/w3-total-cache/DbCache_Wpdb.php on line 8
Peter z piešťanskej kaviarne Concept: Čo si nevyrobíme sami, musí mať príbeh - travelissimo.sk

travelissimo.sk

Peter z piešťanskej kaviarne Concept: Čo si nevyrobíme sami, musí mať príbeh

kaviaren concept piestany

Kaviareň  Concept je presne to, čo Piešťany potrebovali. Moderný štýlový priestor so sviežim dizajnom, perfektné koláče a skvelá káva z domácej pražiarne. Už ste tam boli? Ak nie, určite to napravte a prečítajte si rozhovor s jedným z majiteľov, Petrom Dvorským.

V Piešťanoch sa to v poslednom období hemží novými gastro-prevádzkami. Čo vás motivovalo otvoriť si tu kaviareň Concept?

Od roku 2011 sme pôsobili v Amsterdame, kde sme sa zamilovali do mikropražiarní výberovej kávy. Postupne sa v nás prebúdzal pocit pohnúť sa za niečím vlastným. Obaja sme Piešťanci, z tohto dôvodu logicky padla voľba na naše domovské mesto.

Prečo Concept?

Názov Concept sme odvodili od slova conception, koncepcia, teda sústava názorov, spôsob ponímania. Keď sme si k našej koncepcii prvýkrát sadli, okamžite sme si uzrejmili, že sa chceme na prvý pohľad odlíšiť. Preto sme si dali záležať na dizajne našej prevádzky a na kvalitne všetkých produktov, ktoré ponúkame. Vyrábame si to, čo dokážeme a pri ostatných výrobkoch, ktoré ponúkame, sme kládli dôraz na ich kvalitu a príbeh. Radi podporíme poctivých malých výrobcov, ktorí do svojho výrobku vkladajú to, čo sa snažíme vkladať aj my. Zároveň sme chceli názvom naznačiť naše priblíženie sa ku “concept store”, takže okrem pražiarne a kaviarne ponúkame aj rôzne veci na predaj, napríklad bicykle, ktoré môžete vidieť pri vstupe. 

Akú kávu ponúkate?

Káva, ktorá je pražená priamo na našej prevádzke, je specialty coffee, na Slovensku je označovaná ako výberová káva. Podľa definície Specialty Coffee Association of America (SCAA) môžeme ako výberovú kávu označiť tú, ktorá získa 80 bodov zo 100-bodovej stupnice. Výberová káva je pestovaná v ideálnych klimatických podmienkach a má veľmi malé percento zŕn s defektom. Celkovo vieme takto označiť do 10% svetovej produkcie zelenej kávy. Chuť tejto kávy je odlišná od “klasiky”, čo je dané aj spôsobom praženia, ale aj kvalitou suroviny. Môžme v nej identifikovať rôzne ovocné, kvetinové, ale aj čokoládové a korenisté chute a arómy.

Čo by sme určite mali ochutnať?

Kávu, ale máme aj čaj priamo od farmárov a samozrejme aj každodenne čerstvé koláčiky alebo náš tvarohový cheesecake.

kaviaren koncept piestany
V Piešťanoch konečne nájdete nádherný dizajn, skvelú kávu a perfektné koláče na jednom mieste

Pečiete si ich sami? 

Áno, napríklad náš tvarohový cheesecake pripravujeme podľa vlastnej receptúry. Aby nebola nuda, snažíme sa každý týždeň obmienať ponuku cheesecakov. Vyrábame aj francúzske koláčiky – tartelette. Tie sa Zuzka učila robiť u pâtisserie-ky holandského pôvodu Meike Schaling. Okrem toho sme začali vyrábať aj RAW koláčiky, bez lepku, laktózy aj pridaného cukru. Experimentujeme aj s bezlepkovou verziou tartlette.

Podnikanie v gastre na Slovensku je často byrokratický boj na dlhé trate. Ako ste to zvládli?

V gastronomickej sfére sa pohybujeme už dlhšie, takže mali sme určité vedomosti ohľadom administratívnych náležitostí. Všetky nutné povolenia a kontroly sa nám podarilo organizačne zvládnuť pomerne ľahko. Náročnejšie to bolo časovo. Ohľadom administratívneho zaťaženia podnikateľov nielen v gastre, by sa dal napísať samostaný článok.

Kde ste čerpali inšpiráciu na zariadnie interiéru?

Obaja sme citliví na dizajn a sledujeme svetové trendy. Chceli sme vytvoriť priestor, kde sa ľudia cítia dobre. Základná idea bola industriálny dizajn s prvkami škandinávskeho a samozrejme aj holandského dizajnu. Sústredili sme sa na vzdušnosť priestoru, na kontrast prírodných materiálov a kovu a na industry štýl tridsiatych až šesťdesiatych rokov.

Na čom makáte teraz?

Pripravujeme veľa noviniek. Už čoskoro rozšírime ponuku káv aj z iných krajín ako doteraz. Postupne začneme pripravovať priestor pre letnú terasu, ktorú chceme tiež ponať v menej tradičnom dizajne. Na leto pripravujeme nové osviežujúce drinky, budeme ponúkať nápoje z cascary, rôzne limonády a domáce ľadové čaje. Budeme mať ponuku osviežujúceho letného piva a vína. Už teraz sa tešíme na prácu so sezónnym ovocím.

Podnikáte spoločne ako manželia. Neťaháte si prácu domov?

S manželkou sa dopĺňme a všetko, čo robíme, je hlavne naše hobby. Vždy sa snažíme spolupracovať a vo všetkých ohľadoch jeden druhému pomôcť. Vzájomne sa môžeme na seba spoľahnúť. Hoci si niektoré aspekty podnikania prenesieme domov, neovplyvňuje to v negatívnom ohľade náš vzťah. 

Ako sa nám v Concepte páčilo a kde túto krásnu kaviareň nájdete? Prečítajte si našu recenziu

Ak sa vám páči náš cestovateľský blog, podporte nás na Facebooku. 

Zuzana

Zuzana

Som idealistka, ktorá verí, že všetko je možné, príležitostná hedonistka, čo nenávidí ranné vstávanie, no východ Slnka miluje a nerváčka s talianskou povahou. Nemám rada sladké reči, ale sladké činy hej, najmä tie pri sporáku. Vo voľnom čase sa venujem životu.

More Posts - Website - Facebook

3 komentáre

  1. O je mi ľúto boli sme na silvestrovskej pobyte v Piešťanoch alen sme nevedeli o dobrej káve. Určite sa vrátime podporovať mladýçh.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *