Warning: Declaration of W3TC\DbCache_Wpdb::prepare($query, $args) should be compatible with wpdb::prepare($query, ...$args) in /data/a/6/a61a4c52-6875-4c26-9d14-071c6b565a34/travelissimo.sk/web/wp-content/plugins/w3-total-cache/DbCache_Wpdb.php on line 8
On: Ostrava bola mojím domovom rok. A až doteraz som ju nepoznal - travelissimo.sk

travelissimo.sk

On: Ostrava bola mojím domovom rok. A až doteraz som ju nepoznal

Mal som 19 rokov, býval som a študoval v Ostrave a jediné, čo ma zaujímalo, bolo, kde môžem kúpiť lacné víno, ktorou tramvajou sa dostanem do školy a či v Tescu budú mať moje obľúbené Kuře na paprice. Bol som mladý a … nenáročný. Lebo hlúpy som ešte stále. A tak to aj ostane. Pravdupovediac, na to, že Ostrava bola mojím domovom takmer rok, som z nej nič nevidel, nič z nej (ak sa nerátajú chodbové party na internáte) som si nevychutnal, a tak som sa rozhodol to napraviť. Ako sa mi to o 7 rokov neskôr podarilo?

Ostrava dokazuje, že aj baníci mali vkus. Aspoň niektorí

Ostrava má také logo, na ktorom je názov mesta a za ním tri výkričníky. Jednoduché, pekné. Chvíľu som rozmýšľal, čo to znamená a potom som to rozlúštil – každý výkričník je priradený k niečomu typickému pre Ostravu. Chcete vedieť k čomu? Prvý znamená „smog“, druhý „uhlie“ a tretí „baník, pyčo“. Teda aspoň podľa mojej skromnej úvahy. Keď si predstavíte ťažbu uhlia v meste, napadnú vám hnusné špinavé domy, veľké povrchové jamy a veľa chlapov pri pive s čiernou tvárou. Áno, Ostrava bola naozaj takáto a dnes? Dnes je tu pekne. Na niektorých miestach.

nova radnice ostrava
Napríklad námestie pred Novou radnicou je pekné

Námestíčko pred Novou radnicou v Ostrave je príjemné. Ide o najväčší radničný komplex v Českej republike a zrejme najznámejšiu budovu tohto banského mesta. Môžete ísť aj hore a odtiaľ sa pozerať, ale načo? Veď táto 85,6 m vysoká veža je krajšia zdola. Odtiaľto bol náš hotel 5 minút ležérnym tempom. Super miesto a navyše nám vymenili izbu s oddelenými lôžkami za takú s manželskou posteľou. Navyše bola obrovská, lebo bola pre hendikepovaných a nechceli za to žiadny príplatok. Asi som vyzeral až príliš hendikepovane, ale hotel Mercure môžem odporučiť.

masarykovo námesti ostrava
Ďalším námestím, kde sa musíte ísť v Ostrave je venované Masarykovi. Príjemné miesto, keď sa tam pôjdete pozrieť, toho sympaťáka v modrej košeli tam už asi nenájdete. Škoda

Masarykovo námestie v Ostrave je príjemné miesto. Tak typicky české. Ale žiadnu veľkú parádu tam nečakajte, ale je to skvelé odrazové miesto, ak máte chuť stratiť sa v niektorej z bočných uličiek. Meštianske domy, ktoré majú charizmu a trochu patiny, nájdete takmer v každej uličke. Alebo ak chcete vidieť kúsok zelene a zboriť mýtus o tom, že Ostrava je iba čierna, Husův sad je ideálnym miestom. Iba 5 minút chôdze a môžete z neho pozorovať Evangelický Kristův kostel postavený v britskom štýle z červenej tehly.

evangelický kristův kostel ostrava
Ale dávajte si pozor, aby vám do očí nesvietilo mrcha slnko, lebo pozorovanie môže dopadnúť aj takto

Poruba – stroj času v Ostrave

Komunisti mali vždy čudné sny. Tí v Ostrave sa rozhodli, že historické centrum je primálo socialistické, a tak sa rozhodli vybudovať štvrť s názvom Poruba. Socialistický funkcionalizmus je super štýl, čisté retro, ale dobre, že centrum ostalo v centre a Poruba ostala Porubou. Je to však skvelý stroj času. Ha a že ho nevymysleli. Vymysleli, súdruhovia z Ostravy to dokázali. Pretože okrem typických socialistických budov, aj 27 rokov po revolúcii tu nájdete obchody, na ktoré by boli pyšní aj samotní socialisti. Výklady, tovar, obchodný duch a na niektorých miestach ostali rovnaké aj ceny. Chcete sa vrátiť v čase? Navštívte Porubu. Ale pozor, ak navštívite Babičkinu cukrárnu, nevrátite sa v čase, prídete do bakelitového kráľovstva.

poruba ostrava socialisticky funkcionalizmus
Čisté tvary, jedinečná atmosféra a stroj času, ktorý vás vráti o 30 rokov späť – taká je Poruba

Vítkovice sú rajom pre milovníkom industriálneho štýlu

Ďalšou tvárou Ostravy je industriálny štýl. Poznáte to, minimalistické budovy z červenej tehly, vysoká funkčnosť budov a ľútosť, že teraz sa také už nestavajú. Potom si však uvedomíte, že sa aspoň rekonštruujú a udržiavajú v dobrom stave. Teda aspoň v Ostrave, lebo to, čo vzniklo vo Vítkoviciach si zaslúži veľký klobúčik. Viem si predstaviť, s akou radosťou by takýto priemyselný areál nechali u nás schátrať, tu sa však o svoje priemyselné dedičstvo starajú. Dolní oblast Vítkovice je rozhodne must see, či už kvôli tehlovým budovám alebo areálu bývalých pecí, kde sa každý rok odohráva festival Colours of Ostrava.

kostel svatého pavla vitkovice ostrava
Keď vidím tento kostol v industriálnom štýle, mám chuť stať sa veriacim

Kam ísť v Ostrave na pivo 

Byť v Česku a neísť na pivo, to je ešte horšie ako nevidieť žiadneho Čecha v sandáloch s ponožkami (stereotypy sú krásne). Mám rád podniky s atmosférou a dušou. A Kurnik Šopa Hospoda je presne takýto. Je to typ podniku, ktorý keby vedel rozprávať, rozpovie vám stovky príbehov, ktoré budete ochotný počúvať navždy. A pivo majú super. Malé české pivovary, tiež zahraničná produkcia toho najlepšieho a navyše bohatá ponuka rumov, na ktoré som sa namotal, aj bez toho, aby som bol pirát. Pripravte sa však na to, že na sídlisku pri Technickej Univerzite to bude trošku problém nájsť, ale za tých 5 minút blúdenia to rozhodne stojí.

Chcete vedieť, kde sa ísť dobre najesť a aj to, ako Ostrava zapôsobila na ženskú časť posádky? Prečítajte si o tom, ako chutila Ostrava Zuzane TU.

Avatar

Tomáš

Nie som dobrodruh. Namiesto turistických topánok máme radšej pohár vína v ruke. Nie som milovník exotických miest. Namiesto štípanca od komára na Bali dám prednosť večeri v úzkej uličke. A kto som? Tomáš, ktorý má rád pekné veci.

More Posts - Website

9 komentárov

  1. Váš článek je sice milým vyznáním sympatií k Ostravě, ale je bohužel plný nepravd. Především pak budí dojem, že Ostrava je městem horníků, což je samozřejmě nesmysl a stereotyp. Už 21 let tady žádná šachta nefunguje. Další blud jsou Vítkovice na seznamu UNESCO, je to vtipné, ale je to lež. Takže to je v podstatě jen reklama na jeden hotel v centru a jednu hospodu v Porubě :-))

    1. Ďakujem za komentár, Vladímir.

      Áno, s tým UNESCOm máte pravdu, to samozrejme opravím a nabudúce si budem dávať väčší pozor, odkiaľ čerpám informácie.

      A čo sa týka toho, že Ostrava je iba banské mesto a priživujem stereotyp, mám pocit, že je to opačne. Veľa turistov zo Slovenska do Ostravy nechodí a práve v tomto článku píšem o tom, že by si mohli myslieť, že to tu takto vyzerá, ale opak je pravdou.

      K reklame – aby to bola reklama, musel by som za ňu dostať zaplatené a v tomto prípade to je úplne opačne – platil som ja. V hoteli, aj v hospode. Sú to len tipy pre ďalších cestovateľov a ja som zvyknutý, že keď sa mi niekde páči, rád dám tip aj iným.

      Článok nemá byť ničím poučným, má iba vyjadrovať moje pocity, ako som sa tu cítil. Faktografická chyba ma mrzí a nabudúce dám pozor a Vám ďakujem za upozornenie na ňu. 🙂

      Pekný deň.

  2. Ahoj, uz jsem psal do clanku vedle, na webu monitorujem nove otevrene podniky v centru, takze priste muzem doporucit se mrknout sem.. http://www.msstavby.cz/projekty/podniky/

    K tomu za nenahraditelnou vec pro turistu povazuju mapu, ktera je taky super, jen z principu veci neni az tak aktualni, jak informace na webu vyse.. A je tam “shodou okolnosti” vysvetleno vse, nad cim bloumate – od horniku, pres vykricniky, stodolni, az po odlidnenou nedeli 😉

    http://www.use-it-ostrava.cz/ rsp. online verze https://www.use-it.travel/cities/map/2015_ostrava/?zoom

  3. Ahoj,
    Rád bych ještě doporučil pár hospůdek s větším výběrem kvalitních piv.
    1. Hospůdka U Oráče v Ostravě Hrabůvce. Na 7 pípách speciály z čech i zahraničí včetně vlastního.
    2. U Segala Na Fifejdách. 9 píp.
    3. U skákavého poníka a Hobit club. 2x 6 píp
    4. Byblon language club se třemi pípami avšak hned vedle Masarykova náměstí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *